fredag 29 januari 2010

Vinterutsikt

onsdag 27 januari 2010

Kort skärpedjup


Både jag och Christopher har varit lite för dåliga på att lära oss tekniken bakom min fina digitala systemkamera - visst, vi tar fina kort, men ofta vet vi ärligt talat inte riktigt vad vi gör. Så i helgen fick vi en liten fotokurs av min ex-kollega Fredrik, som är grym på det tekniska. Det första han sa åt oss att göra var att byta objektiv till det fasta (utan zoom) objektiv som vi faktiskt har, men som legat oanvänt hemma, för då skulle vi ha lättare att få fram det där korta skärpedjupet som vi älskar. Efter några timmars teori åkte vi till Drottningholm och testade. Och nu snackar vi kort skärpedjup!

Fredrik och suddiga jag.

Skarp rödfrusen näsa, suddigt högeröga - precis vad vi var ute efter! :)

tisdag 26 januari 2010

Yay hyresnämnden!


Igår mötte Christopher och jag vår tidigare hyresvärd (inneboendevärd) Ali och hans tjej i hyresnämnden. Vi tyckte att vår hyra var för hög, och det tyckte hyresnämnden också, så nu ska vi få tillbaka pengar. It's great to be right, yeah! :)

fredag 22 januari 2010

Kroppssmyckning


Nån kanske minns att jag testade akupunktur för problem med min högra arm redan för 10 månader sen. Det hjälpte inte nåt vidare, så min arm har fortsatt göra mer eller mindre ont ända sen dess. Numera gör jag praktik på Great Works, och en gång i månaden kommer det en kiropraktor dit för att ta hand om de anställda, och i fredags fick jag en tid hos honom. Utöver att knäcka ut mitt högra ben så det blev lika långt som det vänstra, rätta till min nacke så jag kan lägga huvudet åt båda hållen när jag ligger på mage och räta ut hela min rygg så upptäckte han också att det onda i min överarm inte kom från axeln, som sjukgymnasten trodde, utan från ett muskelfäste bak på skulderbladet, som i andra änden fäster på framsidan i axeln (där sjukgymnasten behandlade) och som sen i sin tur strålar smärta ner i överarmen. Igår gick jag till hans mottagning för en andra behandling, och efter att han behandlat min ömma punkt tills jag nästan svimmade av smärtan rekommenderade han att jag testade att tejpas i några dagar.

Jag fick rosa tejp för att jag är tjej ;), både runt axeln och i ett "smärtkors" på skulderbladet. Jag vet inte om det kommer hjälpa än, men jag är ganska peppad för att det är så piffigt!

torsdag 21 januari 2010

Ormbunksljus


Tyckte det blev snygga ormbunksformationer i ett av våra blockljus i öppna spisen.

onsdag 20 januari 2010

F.d. julgran


Det där med var man gör av en uttjänt julgran var ett ångestmoment i över en vecka. Vi läste att det finns tre insamlingsställen för julgranar i hela Stockholm, och eftersom vi inte har bil var vi ganska körda på den punkten (vi tänkte inte ens försöka släpa en barrande julgran på bussar och tåg). Det är straffbart att bara slänga ut skiten, och vi har inte ett grovsoprum i vårt hus (vi har inte ens sopsortering - Stockholm som miljöhuvudstad 2010 my ass). Till slut drog vi av alla barr, och Christopher klippte av alla grenar och numera "växer" stammen i en trädhäck bakom huset...

tisdag 19 januari 2010

Garibulle


Nu har jag testat sushistället på gatuplan i vårt hus - jag har varit lite försiktig med sushi sen jag blev magsjuk efter stora mängder rå tonfisk för ett år sen (tyvärr, eftersom jag Älskar sushi. Ja, Älskar, med stort Ä). Första gången jag vågade mig på det var på Sushi Devil, och det är ett grymt bra ställe, men där fick jag ändå lite sådär fantomillamående, fast det inte var nåt fel på någonting. Men nu till Stora Mossen: det började lite sådär med det här urtjusiga pennstället...

... och garin i en bullform.

Men jag blev faktiskt glatt överraskad. Jag hade verkligen inte väntat mig mycket av ett sushihak mitt i en trafikplats i Stora Mossen, men åh vad gott det var!

måndag 18 januari 2010

Bildskön klänning

När vi höll på med de där diabilderna i julas hittade jag bilder på mamma i en fantastiskt snygg klänning, från nån gång i slutet av 60-talet eller början av 70-talet. Hon berättade att det var en av hennes favoritklänningar, från Marimekko.
Jag hade ett tyg som jag bloggat förut som jag inte gjort nåt med som är ganska styvt, så jag tänkte att det borde funka bra till en lite äldre modell av klänning, så jag satte igång att klippa och nåla med bilden som förebild.

Mamma

Resultatet!

torsdag 14 januari 2010

Träd i lampsken

Några fler bilder från vår sena kvällspromenad härom dagen.






onsdag 13 januari 2010

Nya familjemedlemmar


Några av mina favoritpryttlar är mina Uglydolls. Inte nog med att de är superfina, varje figur kommer också med en egen beskrivning av sin karaktär. IceBat till vänster är en hejare på att frysa ner saker, förutom ens hjärta, såklart. Trey har ett öga för varje hjärna, och ögonen är så blå för att han älskar blåbär. Den lilla Wage älskar att laga mat, därav förklädet, och OX är väldigt förtjust i att följa med en överallt, hängande med öronen innanför ens krage.

Snälle Christopher gav mig två nya husdjur i julklapp! Den till vänster är en äkta Uglydoll, som heter Uppy, och är den mest positiva man kan tänka sig, och den till höger är nån sorts plagiat från Lagerhaus, men han är nästan lika fin ändå, Kalaskompisen.

tisdag 12 januari 2010

Hemmapyssel


Jag hade ett par lediga dagar hemma förra veckan, så jag passade på att pyssla lite igen. Först: lemonad, sådär 2,5 liter koncentrerad, hur bra som helst.

Och så testade jag ett recept jag hittat på rågbröd utan surdeg. Man använde yoghurt istället, så det var superenkelt.

Och blev också riktigt gott!



Och så lite pepparkaksgrottor med hemgjord lingonsylt till det.

söndag 10 januari 2010

Kvällspromenad





torsdag 7 januari 2010

Fina syster

Idag är det ofattbara åtta år sen min älskade storasyster Fina dog. I julas scannade jag och mamma in gamla diabilder från vår barndom, så jag bara måste lägga upp lite fina bilder.

Utanför huset i Silkeborg, Danmark. Vi har båda fått lockat hår, och jag har på mig min älsklingsklänning, som jag fortfarande har kvar nånstans.



Vi var kanske inte världsbäst på grimaser, men vi var rätt söta. :)

Jag saknar min syster.

Här är Fina med pappa, som också dog alldeles för tidigt, för nästan 12 år sedan.

söndag 3 januari 2010

Fruset hav


Is brukar ju brytas upp i fyrkanter, men nere vid stranden idag såg vi de här märkliga cirkelformationerna.


fredag 1 januari 2010

Hatt


Nyinköpt. Nöjd.