måndag 30 november 2009

Tvåårsmiddag


Igår firade jag och Christopher 2-årsjubileum, och dels därför och dels för att det bara var söndag så gjorde vi söndagsstek. Kantarellsoppa till förrätt, kalvstek med morötter och lök, pressad potatis, brysselkål, gelé och sås till, och allt var jättegott.
Men... det tog tjugo minuter för potatisen att koka upp och när såsen väl kokade upp kokade den över, för att spisen är så urbota kass. Jag älskar vår nya lägenhet, men jag hatar den sabla spisen. Jag saknar min induktionsspis i Malmö.

torsdag 26 november 2009

Uppdatering av fotoväggen


Eftersom min fotovägg sett likadan ut sen vi satte upp den i Malmö kändes det som hög tid att uppdatera den nu när vi har en ny lägenhet. Det blev fyra nya bilder, och att det blev just de här fyra berodde inte bara på att de var bland de snyggaste vi tagit på sistone, utan också lite på att jag saknar mina vänner i Malmö. På bilderna ser man nämligen Johannes (live med Surrounded, överst till vänster), Tom (This Is Head, mitten till vänster), Henric (This Is Head, längst ner till vänster) och Marit Bergman (som jag var account manager för på Mubito).

Hela kollektionen. På de äldre bilderna är det Eggstone, Timo Räisänen med band, Kristian Anttila, Familjen, Popsicle och Fibes, Oh Fibes!.

Pepparkaks- och lussekattsbak


I helgen när Stella var här kom Johanna över och så bakade vi pepparkakor och lussekatter. Pepparkaksdegen hade Stella och jag gjort kvällen innan.

Johanna och Stella åt nog upp minst en tredjedel av degen.





Och jag, som hade ansvar för ugnen, lyckades bränna första plåten! Jag som är bra på att baka... Jag skyller på att jag höll på att sätta en lussekattsdeg samtidigt och var lite okoncentrerad.

Men sen blev det bättre.



Stellas mästerverk.

Minilussekatter

Och några i normal storlek.

onsdag 25 november 2009

Södra Bar

Jag följde med min vän Emil på konsertrunda igår kväll, och slutdestinationen var Södra Bar. Bandet var rätt bra, men eftersom det stod en två meter lång karl framför mig tittade jag mest på ljusspelet i fönstret...







Det här gillar jag!

tisdag 24 november 2009

Stella på besök

Lite spridda bilder från helgen med Stella.

Fussball innan läggdags

Änglabarn (bokstavligen)

På väg in till stan...

... där vi mötte upp andra mostern Johanna och åt en massa glass.

måndag 23 november 2009

Försenat flyg


Min älskade systerdotter Stella var och hälsade på i helgen (mer om det sen) - hon flög ensam för första gången, den lilla tuffingen. Så igår kväll skulle vi lämna henne på Bromma flygplats, men för ovanlighetens skull hade Malmö Aviation problem med förseningar (jag flög med dem oräkneliga gånger när jag bodde i Malmö och Christopher i Stockholm, och de höll tiden ungefär 99% av dem, plus att man får gratis mat OCH våtvarma handdukar. I love them.). Tyvärr är Bromma flygplats ett av de tråkigaste ställena i världen, men som tur var hade Pressbyrån kortlekar.

lördag 21 november 2009

Who said it: Kanye or Hitler?


Okej, inget foto, men väldigt rolig.

fredag 20 november 2009

Telefonen i fickan


"Ficktelefon"-butik? Och den här butiken öppnade... 1965..?

torsdag 19 november 2009

Det lackar mot jul


I helgen kommer min älskade systerdotter Stella och hälsar på. Hon ska för första gången nånsin flyga ensam för att komma hit och jag längtar!
När jag och min storasyster (Stellas mamma) var små brukade vi få julkalendrar med en present för varje dag, och för några år sen fick jag för mig att sy en sån kalender, eftersom den jag hade när jag var liten (som min oldemor (gammelfarmor på danska) hade sytt) var hemma hos mamma. Jag tänkte att det är väl inte så jobbigt att brodera 24 siffror. Tills jag kom på att de flesta av de där siffrorna är dubbla. Anyhow, nu i år får Stella låna hem den, full med små paket.

onsdag 18 november 2009

Som en fisk på torra land


Ensam.

tisdag 17 november 2009

Ny favoritgrönsak


Härom dagen köpte jag för första gången en butternut squash, som jag tidigare bara läst om. Kärnorna rostade vi till snacks, och själva fruktköttet slängde vi in i ugnen tillsammans med potatis, jordärtskockor och sötpotatis med bara lite olivolja, salt och peppar på.



Till det en god biff, lite tomat- och avocadosallad och en sås på creme fraiche med citron, och det var to die for. OCH sjukt snyggt. Ett hett tips.

måndag 16 november 2009

This Is Skägg på radion och Pet Sounds


Mina favvokillar i This Is Head är med i P3 Pop ikväll, 22-00. Lyssna! Och spring sen nästa morgon till Pet Sounds om du bor i Stockholm (och Rundgång om du bor i Malmö) och säg att du vill köpa den där skitsnygga ep:n som det står "0002" på som står i fönstret. I fönstret! This is big, kom ihåg var ni läste det först.

Två impulsköp och ett högst planerat

Jag älskar att handla mat. När jag åker utomlands är något av det roligaste jag vet att gå i mataffärer för att kolla vad som finns och vad det kostar, och här hemma har jag lite svårt för att ha en "ingen reklam tack"-skylt på dörren, för då får jag ju inte ICA:s veckoblad med extrapriserna. Den där prismedvetenheten satte sig nog fast i mig för att jag jobbade i en mataffär på kvällar, helger och lov i en herrans massa år när jag gick i skolan, så jag är redan en tant som klipper kuponger och handlar på extrapriser.
Jag köper inte vad som helst bara för att det är billigt dock, min specialitet är att köpa på mig massor av saker som jag normalt använder just när de är på extrapris även om jag inte behöver det just för tillfället (ett exempel är en gång när mitt favvo-toapapper var på superextrapris, men man fick bara köpa två paket eller hur det var, så jag fick både Christopher och mamma, som var på besök, att köpa två paket var till mig - sen visade det sig att Edet gjort om papperseländet så det inte var lika bra längre...).

Nu i helgen impulshandlade jag dock: jag skulle ner på Coop som ligger precis utanför vår nya bakdörr för att köpa frukostbröd, och så hade de rosor för halva priset, så de slank med. Fast de var ju på extrapris, förstås.

Och i fredags kväll hade vi varit på Tranan för att vinka av Christophers vän Adriane, som skulle flytta till Paris, och sen skulle vi vidare till Snottys, där min vän Tony från Malmö spelade skivor. På vägen där passerade vi ICA på Folkungagatan, där de skyltade med parmesanost för 149:-/kg, vilket är sjukt billigt, så även fast vi var på väg till ännu en bar drog jag med mig Christopher in och köpte på mig nästan ett kilo som jag knycklade ner i handväskan. På tunnelbanan hem på natten påpekade killen mittemot att ostarna matchade min ring väldigt fint. :)

I söndags dock gjorde vi ett högst planerat inköp. I fredags såg vi att ICA Bonden sålde Ben & Jerry's för 39:90 istället för det vanliga 49:90, så igår tog vi med oss en fryskasse och åkte tvärs över stan för att köpa på oss ett lager. Oerhört seriöst.

söndag 15 november 2009

Draken är tillbaka!


Jag fick den här fantastiska draklampan i födelsedagspresent av mina gamla uppsalavänner Anders och Jenny (om det var nån mer med på den som jag glömt ber jag om ursäkt) för ett gäng år sen. Tyvärr slutade lampan fungera för några år sen, men igår tog jag mig äntligen till en lampaffär för att kolla vad som var fel på den, och nu är den fixad - och den är så fin när den lyser! :) Den var fin bara som o-lysande prydnad förut också, men nu när den lyser igen är jag nästan kär i den.

torsdag 12 november 2009

Sol


Det känns som att det har varit exceptionellt grått väder den här hösten; de gånger solen tittat fram kan räknas på ena handens fingrar. Så nu bjuder jag på en utsiktsbild från där jag sitter på Great Works (extrajobbar här några dagar) för att solen dök upp en stund.

onsdag 11 november 2009

Bröd på pinne


I nån tv-serie, jag minns inte vilken, önskar nån av karaktärerna att det fanns mer mat på pinne. På Rolfs kök i Stockholm, där jag åt lunch igår, satt brödet på en pinne. I like.

tisdag 10 november 2009

Hylla på snedden


Det är inte helt lätt att möblera en ny lägenhet. Jag har två hyllor som man kan ha antingen stående eller liggande, och i min malmölägenhet hade jag dem båda liggande. I vår nya lägenhet fick inte båda plats på det sättet, så vi testade att ställa den ena upp vid en kort vägg istället. Det funkade, men jag var inte särskilt nöjd, för vinkeln gjorde att man inte såg vad som står i den när man satt i soffan, så Christopher föreslog att vi skulle ställa den på snedden i hörnet istället. Jag var extremt skeptisk, för möbler på snedden... sånt slutade man väl med på 80-talet?
Men det blev jättefint! Nu känns det mer som att vi har en installation i vardagsrummet än bara en vanlig hylla. :)

måndag 9 november 2009

Äppeltider


Igår var vi ute och promenerade i Äppelviken, och gick förbi en massa villor med träd som fortfarande var fulla av äpplen. I en trädgård stod det ett äppelträd nära häcken, och det hade ramlat ner en massa frukt i den bladlösa häcken, så jag gick och ringde på och frågade om jag fick ta lite fallfrukt. Både tonårssonen och pappan som dök upp några sekunder senare tyckte det var jättetrevligt att jag ringde på och frågade och gav mig en ICA-kasse och sa att jag fick ta så många jag ville, både från träden och marken!

Så sen blev det äppelmoskokning.


fredag 6 november 2009

Det förlorade L:et

Har nyss varit på IKEA och köpte bl.a. ett paket blockljus för den öppna spisen. Slängde ett snabbt öga på lappen som låg i paketet, såg först den engelska texten och undrade lite flyktigt över vad "fowing" betyder, men avfärdade det som en brist i mina engelskakunskaper. Men innan jag slängde lappen fick jag syn på den danska texten också, och eftersom jag faktiskt var enbart danskspråkig när jag var liten så såg jag att det uppenbarligen skulle stått "flyder" och inte "fyder", eftersom det betyder "flyter". Det förklarade ju "fowing", som förstås skulle varit "flowing".

Nyfikenheten ledde mig vidare till de svenska och norska texterna också, och japp, L:en saknades där också.

Vardagsmysterium. :)

torsdag 5 november 2009

Angenämt problem


Jag har väldigt mycket prydnadssaker - inte prydnadssaker som i porslinsfigurer och glasdjur, utan som i asiatiska figurer, Muppar och gummiankor och sånt. Normalt brukar jag ha problem att få plats med alla, men nu har jag faktiskt en stor extra yta som jag har ett problem med: jag vet inte vad jag ska ställa där. Ovanpå vår nya fina öppna spis (som tyvärr inte går att använda längre) är det en jättestor yta som just för att den är så stor är svår att "möblera". För tillfället har jag satt min fina plastros i glasboll där, men jag vet inte... Nån som har nåt bättre förslag?

onsdag 4 november 2009

Spännande saker man hittar


Kan inte låta bli att blogga den här lilla saken vi hittade i vårt nya kök. Jag trodde först att det var nån sorts lakritsbit som undkommit flyttstädfirman, men den visade sig vara gjord av plast. Den är helt platt på undersidan (inga upphängningsanordningar eller nåt sånt), den är c:a 5 cm hög och den ser exakt ut som en väldigt skrynklig liten platt snopp. Jag undrar så vad det är!

tisdag 3 november 2009

Spot the difference

Jag fick en kupong för ett tag sen där Ica ville bjuda mig på en påse frysta kanelbullar. Idag hämtade jag min påse, och blev med all önskvärd tydlighet påmind om varför jag aldrig köper färdigmat. Kolla innehållsförteckningen och jämför sen med det normala receptet på kanelbullar under...



Det är säkert lite konserveringsmedel och sånt i mjöl och socker också, men seriöst: måste man verkligen stoppa i så mycket skit i färdiga bullar?!

måndag 2 november 2009

Just nu i nya lägenheten


Det känns som att "kaos" är ett ganska adekvat ord. Men ändå ett positivt kaos, för vi vet ju att det kommer bli fint snart!